رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور در نشستی خبری بمناسبت یازدهمین سالروز تاسیس سازمان در جمع خبرنگاران در خصوص اهم اهداف و وظایف این سازمان اظهار داشت: تلاش در جهت ارتقای سطح دانش، گسترش فناوری های جدید، حفظ و پایداری محیط زیست و منابع پایه تجدید شونده و افزایش کمی و کیفی تولیدات کشاورزی از جمله مهمترین اهداف این سازمان به شمار می آید.
به گفته وی، نظارت بر حسن اجرای وظایف فنی و حرفه ای اعضای سازمان، حمایت از حقوق مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی و کسانی که از خدمات آنها برخوردار می شوند و تلاش در جهت ارتقای اخلاق حرفه ای نیز از دیگر وظایف این سازمان است.
موحدیان عطار افزود: در سال 91، توسعه کشاورزی دانش محور را به عنوان استراتژی سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی انتخاب کرده ایم.
وی با اشاره به اینکه سازمان نظام مهندسی کشاورزی تنظیم کننده روابط و مناسبات بین متخصصین بخش کشاورزی و مراکز مرتبط است، گفت: در حال حاضر بیش از 168 هزار عضو حقیقی در این سازمان عضویت داشته و تعداد اعضای حقوقی 7 هزار و 810 نفر است.
رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور از اختصاص ۱۰۰میلیارد تومان به تجهیز شرکتهای خدمات مهندسی کشاورزی خبر داد و افزود: طبق برنامه 5 ساله قرار است 5 ـ 6 هزار شرکت خدمات فنی و مهندسی با بکارگیری 50 هزار کارشناس کشاورزی مشغول به کار شوند.
وی با بیان اینکه راهاندازی این شرکت ها میتواند کمک قابل توجهی به بخش کشاورزی باشد، گفت: در حال حاضر با مطالعاتی که انجام شده ظرفیت تولید بخش کشاورزی 300 میلیون تن است که فاصله 200 میلیون تنی نسبت به تولید حاضر تنها با بکارگیری مهندسان کشاورزی در قالب شرکتهای خدمات فنی و مهندسی و سرمایهگذاری امکان پذیر خواهد بود.
وی با انتقاد از عدم تخصیص 50 میلیارد تومان در نظر گرفته شده برای تجهیز شرکتهای خدمات فنی و مهندسی در سال گذشته اظهار داشت: قرار بود این اعتبار از محل هدفمندی یارانهها برای تجهیز این شرکتها تخصیص یابد که اجرایی نشد و در بخشهای دیگری استفاده شد.
موحدیان عطار همچنین اظهار داشت: به دولت پیشنهاد شده است 40 تا 70 درصد هزینه شرکتهای خدمات فنی و مهندسی در قالب یارانه به کشاورزان داده شود همچنان که در بسیاری از کشورها نیز انجام میشود.
وی با مقایسه سطح سواد شاغلان کشاورزی در ایران و کشوری مثل کانادا گفت: تنها 8 دهم درصد شاغلان بخش کشاورزی در کشور ما دانشگاهی هستند، در حالی که در کشوری مثل کانادا 40 درصد شاغلان کارشناس این رشته هستند.
موحدیان عطار گفت: در چنین شرایطی استفاده از شرکتهای خدمات فنی و مهندسی اولا ضروری است و نیز میتواند انقلابی در تولید کشور ایجاد کند.
به گفته موحدیان عطار در حال حاضر 2 هزار و 763 شرکت خدمات فنی و مهندسی با 22 هزار و 400 عضو در سراسر کشور مستقر هستند و به کشاورزان ارائه خدمات میدهند.
وی گفت: طبق بررسیهایی که قبل از اجرای این طرح انجام شده بود تنها 6 هزار دانش آموخته کشاورزی ارتباط مستقیم با روستائیان و کشاورزان داشتند که با توجه به ظرفیت بسیار بالای دانش آموحتگان و کارشناسان کشاورزی طرح افزایش ارتباط آنها با کشاورزان انجام میگیرد.
موحدیان عطار با اشاره به اینکه در حال حاضر 106 هزار نفر از اعضای 160 هزار نفری سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی (63.2 درصد) جویای کار هستند افزود: سالانه 32 هزار نفر به تعداد دانش آموختگان کشاورزی اضافه میشود. البته آمار دانش آموختگان کشاورزی جویای کار تنها شامل اعضای این سازمان است، در حالی که خیل عظیمی از دانش آموختگان کشاورزی عضو این سازمان نیستند و بنابراین در این آمار وارد نشده است. از سوی دیگر در این آمار کاردانهای کشاورزی جویای کار نیز نیامده است. طبق آمار 60 هزار کاردان کشاورزی متقاضی عضویت در سازمان هستند که طبیعتا بخش قابل توجهی از آنها نیز بیکارند.
رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی ضمن تاکید بر لزوم تعادل بین جذب دانشجو در بخش کشاورزی با میزان اشتغال اظهار داشت: سالهاست که بحث تعادل بین جذب دانشجو به ویژه کشاورزی با میزان اشتغال مطرح است اما فزونی هر ساله میزان دانش آموختگان کشاورزی نسبت به شاغلان همواره این موازنه را بر هم میزند.
موحدیان عطار در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه طبق قانون قرار بود 10 هزار دانش آموخته کشاورزی استخدام شوند، گفت: آئیننامه و روش کار تهیه و تدوین شده و به تصویب وزارت جهاد کشاورزی نیز رسیده است، اما در مورد روش اجرا پیشنهاداتی وجود دارد مثلا اینکه آزمون استخدامی 10 هزار دانش آموخته در یک نوبت برگزار شود و یا اینکه ظرفیت هر سال استخدام در نوبتهای جداگانه آزمون برگزار شود.
وی تصریح کرد: اما به هر حال استخدام 10 هزار نفر فارغالتحصیل کشاورزی طبق قانون اجرایی خواهد شد.
رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی همچنین گفت: در حال حاضر 4 میلیون و 332 هزار بهرهبردار کشاورزی در کشور وجود دارد که 80 درصد آنها بی سواد و کم هستند و تنها 8 دهم درصد تحصیلات دانشگاهی دارند.
موحدیان عطار در بخش دیگری از صحبتهای خود اظهار داشت: با توجه به اینکه سیستم استفاده از یارانه و ارائه خدمات توسط دولت مانع بزرگی در اشتغال دانش آموختگان کشاورزی بود حذف یارانهها و نیز واگذاری به بخش خصوصی میتواند عامل مؤثری در اشتغال دانش آموختگان باشد که عملیات آن شروع شده اما نیازمند به زمان است.
وی همچنین صدور مجوز برای هزار کلینیک با 4 هزار و 300 نفر کارشناس و نیز صدور مجوز برای 4 هزار و 500 فروشگاه سموم آفتکشهای نباتی و نیز ساماندهی و صدور مجوز واحدهای گیاهپزشکی را یکی از گامهای مهم برای تولید محصول سالم و بدون باقیمانده سموم و نیز اشتغال دانش آموختگان کشاورزی عنوان کرد.
وی با اشاره به مشارکت اعضای سازمان نظام مهندسی در طرح پایش سلامت محصولات کشاورزی در فرایند تولید، تصریح کرد: با اجرای این طرح گواهی سلامت به محصولات کشاورزی ارایه می شود.
رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خاطر نشان ساخت: دستور العمل های طرح پایش محصولات کشاورزی تدوین و در انتظار ابلاغ آن از سوی وزیر جهاد کشاورزی هستیم.
وی اظهار داشت: در صورت اجرای کامل این طرح، محصولات بدون گواهی سلامت اجازه فروش در بازار نخواهند داشت.
موحدیان عطار افزود: برای اولین بار در کشور برای 9 شرکت فعال در بحث تهیه، حمل و نقل و نگهداری سموم مجوز فعالیت صادر شده اما پیش از این هیچ نظارتی بر توزیع چنین فروشگاه هایی وجود نداشت. رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی از همکاری با صندوق بیمه محصولات کشاورزی برای بازاریابی و تشخیص خسارت وارده به مزارع و باغات خبرداد.
وی خاطر نشان ساخت: برای اولین بار در کشور نظامنامه فنی گلخانه ها و واحدهای قارچ خوراکی تدوین شد که این مهم با همکاری مشترک بین سازمان نظام مهندسی کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی و معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری انجام شد.
وی با اشاره به صرفه جویی 640 هزار لیتری در سوخت مرغداری ها گفت: با اجرای طرح اصلاح ساختار سوخت مرغداری ها، سالانه 640 هزار لیتر صرفه جویی در مصرف سوخت کشور انجام می شود. طرح بهینهسازی مصرف سوخت نیز توسط این سازمان تهیه و تدوین شد و ضمن کاهش 40 درصدی مصرف سوخت توانست 320 میلیون دلار برای کشور صرفهجویی ارزی داشته باشد.
رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی تصریح کرد: پیش از اصلاح ساختار سوخت مرغداری ها، برای تولید هر کیلو مرغ در ایران یک لیتر سوخت مصرف می شد در حالی که این رقم در دنیا حدود 200 سی سی بود.
موحدیان عطار خاطر نشان ساخت: برای نخستین بار در کشور سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی تعرفه گذاری خدمات ارایه شده در بخش کشاورزی را عهده دار شد.
وی اضافه کرد: در گذشته تعرفه های تعیین شده برای تصویب به هیات دولت می رفت و دو سال در نوبت تصویب باقی می ماند اما در سال جاری با توجه به تصویب این تعرفه ها بوسیله وزیر جهاد کشاورزی، فرایند تعیین تعرفه بسیار کوتاه شده است.
رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی اظهار داشت: در سال 90، برای بیش از دو هزار شرح خدمت، تعیین تعرفه شده و مراتب به تصویب وزیر جهاد کشاورزی رسیده است.