توصیه های خرید ماهی

سبزی پلو با ماهی یكی از غذاهایی است كه ایرانیان بر اساس یك سنت دیرین در سفره های غذای شب عید خود از آن استفاده می كنند.

به گفته كارشناسان، مواردی نظیر نقش مؤثر اسیدهای چرب، امگا3 به دست آمده از ماهیان اعماق دریا در مقابله با بیماریهای قلبی، جلوگیری از ابتلا به سرطان سینه و رحم، پایین آوردن سطح كلسترول خون، كاهش فشار خون و بالا بردن HDL بهعنوان كلسترول خوب، كاهش دردهای آرتریت روماتویید و پسوریازیس از جمله فواید مصرف ماهی است كه در مجامع دانشگاهی دنیا به اثبات رسیده است.
اما سوال اینجاست كه چرا ماهی با آن همه مزایای فراوان در سبد غذایی ایرانیان جایگاه مناسبی ندارد؟ كارشناسان در این باره معتقدند كه عدم آشنایی با مزایای این ماده غذایی مفید و روشهای پخت آن و همچنین نحوه شناسایی نوع سالم یا فاسد آن مردم را تا حدودی از آن دور كرده است.

چربی موجود در ماهیها بخصوص ماهیهای آبهای سرد و ماهیهای با چربی زیاد نظیر قزل آلا و سالمون مشابه مواد گیاهی است و نقش آن در سلامت انسان (جلوگیری از بیماریهای قلبی و كاهش التهاب در بیماریهایی نظیر آرتریت روماتویید) اثبات شده است.

این چربیها بر خلاف چربیهای موجود در مواد غذایی حیوانی كه موجب بالارفتن كلسترول خون شده و افراط در مصرف آنها در نهایت می تواند منجر به سكته های قلبی و مغزی شود، به دلیل دارا بودن امگا3 بدن انسان را در مقابل بیماریهای قلبی محافظت می كند.

همچنین ماهی با دارا بودن پروتیین بالا و چربی پایین یكی از بهترین منابع تامین كننده پروتیین بدن انسان است، علاوه بر اینكه ماهی یكی از منابع خوب آهن است كه در خونسازی و همچنین در حفظ مقاومت بدن در برابر میكروبها نقش مهمی به عهده دارد. 

نكات مهم قبل از خرید ماهی

ماهی تازه را در صورتی خریداری كنید كه در هنگام عرضه حتما در كنار یخ و یا در یخچال نگهداری شود. ماهیان منجمد را نیز درصورتی خریداری كنید كه حتما در هنگام عرضه در فریزر نگهداری شود.

همچنین در صورت خرید ماهیان فیله یا استیك شده توجه كنید كه بر چسب اطلاعات مربوط به نوع، تاریخ تولید و انقضا و شماره پروانه بهداشتی روی آن وجود داشته باشد.

آبزیان منجمدی كه در دمای محیط و یا در آب انجمادزدایی شده باشند، مستعد فساد هستند. بدن این ماهیها دارای بافتی نرم و شل بوده و در هنگام عرضه دارای خونابه است. ماهیهای دودی نیز از كیفیت خوبی برخوردار نبوده و بهتر است از مصرف آن خودداری شود. 

نشانه های ظاهری ماهی

معمولا آنچه به عنوان فساد در ماهی اتفاق می افتد، با توجه به آثار آن در بخشهای مختلف بدن ماهی و تغییرات حاصل از آن، با حواس پنج گانه انسان قابل تشخیص است. توجه به پوست ماهی، آبششها، چشمها، باله ها، دم، سفت و نرمی بدن و نحوه كنده شدن فلسهای ماهی می تواند به ما در انتخاب یك ماهی سالم كمك كند.

شاید نخستین قسمت ماهی كه توجه هر خریدار را به خود جلب می كند، پوست ماهی باشد. پوست و فلسها در ماهی سالم، درخشان، شفاف، براق و به اصطلاح دارای جلای فلزی است كه در اثر گذشت زمان به مرور شاهد تغییراتی در آن خواهیم بود. رنگ پوست ماهی با شروع فساد و گندیدگی كدر شده و به زرد متمایل به قهوه ای گرایش پیدا می كند.

اما اگر این نكته برای شما جالب است باید بدانید معمولا تغییر رنگ پوست ماهی از قسمت انتهایی بدن (دم) شروع می شود. 

بوی ماهی

ماهیهایی كه تازه هستند، تقریبا بوی مطبوعی دارند و اگر از آبهای شیرین صید شده باشند، بوی گیاهان آبزی همان منطقه را می دهند، ولی ماهی فاسد بوی نامطبوعی دارد كه بیشتر اوقات بوی آمونیاك و ترشیدگی و در اثر پیشرفت فساد، بوی گندیدگی می دهد.

البته اگر ماهی منجمد باشد تشخیص آن برای افرادی كه ماهی را صرفا در ایام خاصی از سال استفاده می كنند، كمی مشكل است.

بعضیها نیز برای تقلب، اینگونه ماهیان را در بین آلگهای دریایی قرار می دهند تا بوی تند ماهی فاسد را تحت الشعاع قرار دهد. اما برای شناسایی این ماهیها راههایی وجود دارد. به طور مثال اگر كاردی را در آب جوش گذاشته یا داغ كرده و داخل عضله ماهی فرو ببرید، چنانچه ماهی فاسد باشد، چاقو بعد از بیرون آوردن بوی نامطبوعی خواهد داد. 

فلس، گوشها و آبششها

در ماهیهای تازه فلسها بطور كامل و تقریبا چسبیده هستند و سطح داخلی آنها لكه ندارد ولی در ماهیهای فاسد این فلسها تقریبا جدا هستند و روی سطح داخلی آنها لكه هایی به رنگ قهوه ای و قرمز دیده می شود.

دو ویژگی در آبششها باید مورد توجه قرار گیرد. اول بو و دوم رنگ آن. بوی آبششها در ماهی تازه شبیه بوی علفهای تازه دریایی است در حالیكه یك لایه مخاطی روشن و بدون بو نیز روی آن را پوشانده است.

در اثر گذشت زمان و ماندگی ماهی، فساد در آن آغاز می شود و در نتیجه به جای بوی علفهای دریایی، بوی چربی اكسیدشده استشمام می شود كه در ادامه و با پیشرفت فساد بوی تعفن استشمام خواهد شد.

رنگ آبششها ابتدا قرمز تیره و پرخون است ولی بهتدریج به قرمز صورتی، قرمز تند مایل به قهوه ای یا خاكستری گراییده و لایه مخاطی روی آن به تدریج ضخیم، لزج و بدبو می شود.

در این میان نیز متاسفانه بعضیها ممكن است با استفاده از خون گاو، مرغ و یا رنگهای مصنوعی قرمز مثل آیوزین سعی كنند خریداران را گمراه كنند.

یعنی می توان مقداری از آبششها را برداشت و در آب گرم قرار داد و سپس آن را بو كرد كه در صورت فاسد بودن بوی نامطبوعی به مشام خواهد رسید. همچنین میتوان با شستن آبششها اگر تقلب صورت گرفته باشد به آن پی برد. 

اضافه کردن نظر


کد امنیتی
تازه کردن